muziekbus
Dit artikel is 01-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

András Schiff

Andras Schiff

András Schiff, Oostenrijks pianist van Hongaarse afkomst, geboren 21 december 1953 in Budapest

András Schiff begon op zijn vijfde jaar met pianolessen bij Elisabeth Vadasz. Daarna studeerde hij aan de Ferenc Liszt Academie bij Pal Kadosa, Gyorgy Kurtag en Ferenc Rados en in Londen bij George Malcolm.

Recitals en speciale cycli, zoals de belangrijkste toetsenbord werken van J.S. Bach, Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Chopin, Schumann en Bartók vormen een belangrijk deel van zijn activiteiten. Sinds 2004 heeft hij de complete cyclus van de 32 Beethoven pianosonates in chronologische volgorde uitgevoerd en de 8 concerten gegeven in de Tonhalle van Zürich werden live opgenomen.

András Schiff heeft met de meeste belangrijke internationale orkesten en dirigenten gewerkt, maar tegenwoordig treedt hij voornamelijk op als dirigent en solist.

In 1999 richtte Schiff zijn eigen kamerorkest op, de Cappella Andrea Barca, welke uit internationale solisten, kamermusici en vrienden bestaat.
Naast zijn jaarlijkse werk met dit orkest, werkt Schiff eveneens ieder jaar met het Philharmonia Orchestra London en het Chamber Orchestra of Europe.

Al sinds zijn kindertijd beleeft Andras Schiff veel genoegen aan het spelen van kamermuziek en van 1989 tot 1998 was hij artsitiek directeur van het internationaal geprezen kamermuziekfestival 'Musiktage Mondsee' vlakbij Salzburg. In 1995, samen met Heinz Holliger, richt Schiff de Ittinger Pfingstkonzerte op in Kartause Inningen in Zwitserland. In 1998 begint hij een gelijkaardige serie, getiteld 'Hommage aan Palladio', aan het Teatro Olimpico in Vicenza. Van 2004 tot 2007 is András Schiff 'artist in residence' van het Kunstfest Weimar. In het 2007/8 seizoen is hij 'pianist in residence' van het Berliner Philharmoniker.

András Schiff heeft talrijke internationale prijzen gewonnen, waaronder de meest recente in september 2008, toen hij de Wigmore Hall medaille ontving voor het 30 jaar lang muziek maken in Wigmore Hall. In juni 2006 werd hij erelid van het Beethoven Huis in Bonn, ter erkenning van zijn interpretaties van de werken van Beethoven. In mei 2007 won Schiff de Italiaanse prijs de Premio della critica musicale Franco Abbiati", hem toegekend voor zijn cyclus van Beethoven pianosonates. In oktober 2007 kreeg Schiff de Royal Academy of Music Bach Prize, gesponsord door de Kohn Foundation. Deze jaarlijkse prijs wordt uitgereikt aan een individu die een uitstekende bijdrage heeft geleverd aan de uitvoering en/of gedegen studie van de muziek van Johann Sebastian Bach.

In 2006, het Mozart-jaar, begint Schiff samen met de muziekuitgever G. Henle een belangrijk project. In de loop van de komende jaren zal er een gezamenlijke uitgave van alle pianoconcerten van Mozart in hun originele versie worden uitgegeven, waarbij Andras Schiff bijdragen levert aan de pianopartijen, de vingerzetting en de cadenzas, daar waar de originele cadenzas missen. Daarenboven verschijnen in 2007 beide volumes van Bach's Wohltemperiertes Klavier bij Henle met vingerzettingen van Andras Schiff.

Schiff is ere-professor aan de Hogescholen voor Muziek van Boedapest, Detmold en München.

website: www.harrisonturner.co.uk

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.