muziekbus
Dit artikel is 30-11-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Anatoli LiadovAnatoli Konstantinovitsj Liadov geboren St- Petersburg 11-5-1855, gestorven Novgorod 28-8-1914
Russisch componist en dirigent

Zijn vader was dirigent aan het Marijinsky Theater in St. Petersburg. Anatoli Liadov studeerde piano en viool aan het conservatorrium van St. Petersburg en compositie bij Rimsky Korsakov.

In 1878 werd Liadov leraar contrapunt en compositie aan het conservatorium, waar een van zijn leerlingen Prokofiev was. In de jaren 1890 werd hij een gevierd dirigent, maar hij kreeg nooit een vaste positie bij een orkest.

Liadov werkte korte tijd samen met de componisten van het 'Machtige Hoopje'. Liadov's composities vallen in de categorie Russische nationalistische muziek. Zijn korte orkestwerken bevatten toongedichten en dances. Veel van zijn werken waren bedoeld voor gebruik in een ballet of door choreografen gekozen voor dansinterpretaties. De ironie is dat Liadov het best bekend is om de beroemde balletmuziek die hij niet schreef, De Vuurvogel. Toen Liadov de partituur niet op tijd af kon krijgen, wendde Diaghilev zich tot een nieuwe jonge componist, Igor Stravinsky, om de muziek te leveren.

In het deskundige gebruik van instrumentale kleuren in Liadov's orkestmuziek is de invloed van Rimsky Korsakov te horen. Hij hield ervan de donkere klank van de fagot te vermengen met andere houtblaastimbres. De manier waarop hij zijn muziek fraseerde doet soms denken aan Tchaikovsky, maar sporen van Wagner en Franse componisten zijn ook duidelijk. Bijvoorbeeld Baba Yaga (1904) van Liadov lijkt veel op De Tovenaarsleerling van Paul Dukas (populair geworden door Mickey Mouse).

Liadov was een conservatief orkestrator en niet erg geïnteresseerd om de technische grenzen van de instrumenten te verkennen, waardoor zijn muziek zeer geschikt is voor college- en gemeenschaps-orkesten, zolang deze een volledige bemanning houtblazers hebben.

Werk: 8 Russische volksliederen (1905), Het betoverde meer (1909), Kikimora (1910) en 3 pianowerken.

websites: www.8notes.com, knorretje.hku.nlKlik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.