muziekbus
Dit artikel is 31-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Amy WinehouseEngelse jazz/soul zangeres, geboren 14 september 1983 in het Noord-Londense Barnet (Enfield), waar ze ook opgroeide.

Website: Amy Winehouse debuteerde in 2003 met het album Frank dat de platina status bereikte en werd genomineerd voor de Mercury Music Prize. In 2004 won ze de Ivor Novello award voor haar debuutsingle Stronger Than Me. Ook in Nederland viel ze op door de alom goede albumkritieken en haar fantastische optredens o.a. op het North Sea Jazz Festival.

De Engelse zangeres valt behalve met haar aparte stem en muzikaliteit ook op door haar tatoeages en heftige haardos. Amy Winehouse is regelmatig het middelpunt van de Britse pers, waarin haar zucht naar drank, dronken buien, vechtpartijen, drugs en anorexia elkaar verdringen.
Haar management wilde dat zij naar de Rehab ging. Amy's reactie hierop was, het management ontslaan, en het nummer Rehab - over een vrouw die haar liefdesverdriet verdrinkt in de alcohol -!

2007: haar tweede album, Back To Black!

De ijzersterke producties - klank van de meidengroepen uit de jaren '50 en '60 is weer helemaal terug, maar dan met teksten die ze in die tijd nóóit hadden kunnen zingen!- en de krachtige stem van Amy maken Back To Black tot dé trend van het nieuwe jaar. Met Back To Black! is de Britse Amy Winehouse, nu 23 jaar oud, zo mogelijk nog dieper gedoken in de zwarte muziekgeschiedenis.

'Ik wilde niet weer teveel de jazz-kant op. Ik werd een beetje moe van de ingewikkelde akkoordenschema's en was toe aan een directere sound. Ik heb veel geluisterd naar de meidengroepen uit de jaren '50 en '60. De eenvoud van die nummers sprak me erg aan en het gaat gewoon écht ergens over.'

Voor Back To Black zette Amy de samenwerking met Salaam Remi (de producer van haar vorige album Frank) voort en ging daarnaast de studio in met de New Yorkse producer Mark Ronson. Mark Ronson (bekend van zijn werk met Lily Allen, Robbie Williams en Christina Aguilera) produceerde de openingstrack Rehab en nog vijf andere tracks op het album.

Websites:
. www.amywinehouse.co.uk
. www.kindamuzik.net

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.