muziekbus
Dit artikel is 01-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Amy Beach-Cheney

mrs H.H.A. Beach

Amy Marcy Cheney geb. 5-9-1867 te Henniker (New Hampshire) - gest. 27-12-1944 te New York Amerikaans pianiste en componist

Amy Marcy Cheney begon al met componeren van eenvoudige walsjes op vierjarige leeftijd. Op haar dertiende componeerde zij een concert aria die in 1882 werd uitgevoerd door de New York Philharmonic Society.

Als concertpianiste debuteerde zij op zestienjarige leeftijd met het Boston Symphony Orchestra in 1883 en was een groot succes.

Pianospelen leerde ze van haar moeder, Clara Imogene Marcy Cheney. Na de verhuizing in 1875 naar Boston studeerde ze piano, harmonie, contrapunt en compositie.

In 1885 trad zij in het huwelijk met Dr. Beach, zelf een amateurmusicus, en hield zich vanaf dat moment meer met componeren bezig dan met het geven van concerten. Na zijn overlijden in 1910 bleef dit zo, hoewel zij in 1911 nog een concertreis maakte door o.a. Duitsland.
In 1914 keerde zij terug naar de Verenigde Staten waar zij jarenlang 's zomers componeerde en 's winters optrad.

Het bekendst is ze wellicht geworden door haar talrijke liederen, maar ze componeerde in vele genres, o.a. een mis, een symfonie Gaelic Symphony, twee pianoconcerten, vele kamermuziek- en koorwerken en de opera Cabildo. Haar latere werk werd door haar altijd onderschreven met mrs H.H.A. Beach.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.