muziekbus
Dit artikel is 01-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Amsterdam Bridge Ensemble

Het Amsterdam Bridge Ensemble is een jong ensemble van gelouterde musici met een passie voor kamermuziek. Vanaf hun eerste repetitie op de Fantasy voor pianokwartet van de Engelse componist Frank Bridge (1879-1941) wisten violiste Jacobien Rozemond, altviolist Sven Arne Tepl, celliste Doris Hochscheid en pianist Frans van Ruth dat zij ooit een vast ensemble zouden vormen. Na een uitvoering van het Pianokwartet van Leander Schlegel in 2005 werd de knoop definitief doorgehakt.

Website: Frans hebben jarenlang pianotrio gespeeld. Jacobien en Doris hebben alle grote en ook minder bekende werken voor viool en cello op het repertoire. Bovendien versmolt hun strijkersklank vanaf het eerste ogenblik zo vanzelfsprekend met die van Sven, zelf weer een uiterst ervaren kwartetspeler, dat het spelen van strijktrio's een vanzelfsprekende uitdaging is. De musici van het Amsterdam Bridge Ensemble slaan in hun concerten dan ook graag bruggen tussen al deze bezettingen. Het zwaartepunt van hun programmering ligt in de overgangsperiode van romantiek naar modernisme: in die zin is de vernoeming naar Frank Bridge, die deze weg zelf als componist heeft afgelegd, zeker symbolisch. Maar dat neemt niet weg dat de musici graag ook de afstand naar oudere of juist hedendaagse muziek overbruggen. Evenals de afstand tussen standaardrepertoire en vergeten werken, zodat iedere compositie op zijn eigen waarde geschat kan worden.

Gefascineerd als zij zijn door muzikale ontmoetingen, nodigen zij ook graag gasten uit in hun concerten. Daartoe behoren hoboïste Pauline Oostenrijk, klarinettist Harmen de Boer, saxofonist Arno Bornkamp, sopraan Valérie Guillorit, mezzo-sopraan Wilke te Brummelstroete en altvioliste Francien Schatborn. In hun eigen kamermuziekserie in het Bethaniënklooster in Amsterdam spelen zij ook regelmatig samen met zeer getalenteerde jonge musici.

In het eerste jaar van zijn bestaan trad het Amsterdam Bridge Ensemble, behalve in Nederland, ook al op in Frankrijk en Duitsland. Een Duitse criticus roemde het optreden in één woord als 'Spitzenklasse'.

"Het hoogtepunt van het concert werd de uitvoering van het absolute meesterwerk van Bedrich Smetana: zijn Trio opus 15. De executanten bewezen deze compositie geheel te beheersen in al zijn facetten: de vereiste virtuositeit, de geladenheid, de sterke ritmiek en de grote lyriek die de componist in zijn werk gestalte heeft gegeven"
(Eindhovens Dagblad)

"Hochexpressiv, mit einem ganz unmittelbaren Ausdruck..."
(Westdeutsche Zeitung)

"Viel besser kann man das nicht machen."
(Rheinische Post)

Websites: www.amsterdambridgeensemble.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.