muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Amos Lee

Amos Lee 1978Amerikaanse Singer/songwriter en soul/folk/jazz-zanger uit Philadelphia, Pennsylvania

Stevie Wonder en Bill Withers en folklegendes als John Prine en Dave Van Ronk pakt Amos Lee tijdens zijn studie Engels aan de universiteit van South Carolina de gitaar in de hand en begint hij liedjes te schrijven. Hij studeert af en wordt basisschoolleraar in zijn thuisstad Philadelphia. Maar uiteindelijk maakt hij de moeilijke beslissing om het docentschap op te geven voor een carrière in de muziek. Een riskante keuze, maar Amos gaat er met hart en ziel voor. Hij werkt als ober om zijn optredens en EP's te financieren.

Grote namen als Bob Dylan, BB King en Mose Allison nodigen hem uit om hun voorprogramma te verzorgen.

De echte doorbraak komt als Norah Jones hem vraagt mee te gaan op haar Europese tour in het voorjaar van 2004. Amos Lee speelt avond na avond alleen met zijn gitaar voor 3.000 tot 5.000 bezoekers. Geen makkelijke situatie voor een jonge muzikant, maar Amos brengt het er voortreffelijk van af.

Niet alleen de concertbezoekers zijn onder de indruk, ook Blue Note ziet toekomst in de soul/folk-zanger. Amos Lee tekent in september bij het befaamde label. Bij terugkomst van de Europese tour duikt Amos Lee in New York de studio in om aan zijn debuutalbum te werken. Lee Alexander, de bassist en songwriter van Norah Jones debuteert in de rol van producer.

Websites: www.bluenote.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.