kunstbus
Dit artikel is 31-05-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Amilcare PonchielliItaliaans componist, geboren Paderno Fasolaro, nu Paderno Ponchielli, bij Cremona 31 augustus 1834, gestorven Milaan 16 januari 1886


La Gioconda, Ewa Podleś zingt La Cieca

Op zijn negende jaar won Amilcare Ponchielli een beurs om te gaan studeren aan het conservatorium van Milaan. Hij bleef hier negen jaar. Terwijl hij nog studeerde schreef hij samen met drie andere studenten een dramatisch werk Il Sindaco Babbeo (1851).

Na zijn studies werd hij organist in Cremona en daarna bandleider in Piacenza. In deze periode schreef Ponchielli zijn eerste opera I promessi sposi, gebaseerd op Alessandro Manzoni's gelijknamige roman. In 1856 werd het werk in Cremona geproduceerd.

Dit werd gevolgd door La Savoiarda (1861, in een herziene versie geproduceerd als Lina in 1877), Roderigo, re dei Goti (1864) en La Stella del monte (1867).

Voor de opening van het Teatro dal Verme in Milaan in 1872, kreeg Ponchielli de opdracht een opera te schrijven. Voor deze gelegenheid voerde hij een herziene versie van I promessi sposi uit, welke een groot succes beleefde. Zijn volgende werk het ballet Le due gemelle, geproduceerd door La Scala in 1973 werd ook goed ontvangen. Daarna kwam een opera I Lituani (1874, uitgevoerd in een herziene versie als Alduna in 1884).

Ponchielli werd wereldberoemd met La Gioconda (1876), voor het eerst uitgevoerd in La Scala op 8 april 1876. De première van de opera werd een triomf en het werk werd buitengewoon succesvol wanneer uitgevoerd overal in Europa. La Gioconda met een libretto van Arrigo Boito bewerkt van hetzelfde toneelstuk van Victor Hugo.

Geen enkele van zijn opera's daarna werden zo populair als La Gioconda. Hierna componeerde Ponchielli Il Figliuol prodigo (1880) en Marion Delorme (1885).

In 1881 werd Ponchielli maestro di capella van de Bergamo kathedraal en vanaf 1883 was hij docent compositie aan het conservatorium van Milaan. Onder zijn leerlingen waren Mascagni en Puccini.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 12.