muziekbus
Dit artikel is 01-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

ambient

Ambient

Term voor minimale muziek die je kunt draaien, maar waarnaar je niet hoeft te luisteren. Ambient vult de ruimte zonder nadrukkelijk aanwezig te zijn. B.v. muziek voor films en op vliegvelden.

De term werd medio jaren '70 geïntroduceerd door Brian Eno om zijn eigen soort van omgevingsmuziek (environmental music) te beschrijven. De term 'Ambient' stamt van het Latijnse werkwoord 'ambire', wat 'rondgaan' of 'omringen' betekent. Het ging Eno dan ook om het scheppen van subtiele geluiden die de luisteraar zowel insluiten als veranderen.

De term 'ambient' werd voor het eerst gebruikt bij geluidsexperiment van Brian Eno voor 'Music For Airports' uit 1978.

Ambient is meest instrumentale, meestal elektronische omgevingsmuziek, bedoeld om op zowel bewust als onbewust waarnemingsniveau een ruimtelijk en rustgevend effect te bewerkstelligen. Karakteristiek zijn de lange tijdsduur van de stukken, het gebrek aan dynamiek in zweverige melodieën. Men is meer bezig met het creëren van zogeheten soundscapes dan met liedjes en composities.

Ambient is geëvolueerd vanuit de synthesizer-popmuziek van artiesten als Brian Eno en Kraftwerk. De muziekstijl was echter reeds bij het begin van de twintigste eeuw te vinden in de klassieke muziektraditie, onder andere bij Erik Satie, Charles Ives, John Cage en Wendy Carlos.

Later, in het begin van de jaren 90, werd Ambientmuziek een soort cultverschijnsel dat gepaard ging met de chill-out rooms die men op grootschalige techno-evenementen aantreft en waar men in alle rust even kan genieten van New Age muziek en andere welluidende soundsamples, ver weg van de gonzende, galmende techno-beats. De combinatie met dansmuziek zorgde voor een geheel nieuw genre binnen de dancemuziek.
Belangrijke vertegenwoordigers Ambient-techno-dub: The Orb, Aphex Twin, William Orbit, Biosphere, Ultramarine en System 7.

In de ambientmuziek van vandaag, ook wel "New Ambient" of "Ambient Dub" genoemd, zit meer ritme, is meer dance of trance-georienteerd, en legt de nadruk op lichaamsbeweging en geestesrelaxatie.

Zie ook lounge, chill, broken beats, downtempo

Websites: www.digischool.nl, www.muziekweb.nl, www.clubcharts.nl, www.planet.nl, www.popinstituut.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.