muziekbus
Dit artikel is 16-05-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Alfredo PiattiItaliaans violoncellist en componist, geboren Bergamo 8 januari 1822, gestorven Crocetta di Mozzo 18 juli 1901

Zijn vader was violist. Als jongen begon Alfredo Piatti cello te studeren bij zijn oudoom Gaetano Zanetti en zette zijn muzikale studie voort aan het conservatorium van Milaan van 1832-1837, bij Vincenzo Merighi. In 1834 maakte hij zijn debuut in een concert met de zangeres Maria Malibran.

In 1836, trad Piatti op in La Scala in Milaan en vanaf dat moment begon zijn concert carrière in verschillende steden in Europa. Hij tourde door Europa en speelde met buitengewoon succes in alle belangrijke steden van het continent.

In 1843 verscheen hij München met Liszt, die een zeer hoge dunk van de cellist had. In 1844 vonden de Parijse concerten plaats en Liszt hielp bij de organisatie hiervan. Daar schonk hij Piatti een Amati cello. In datzelfde jaar trad Piatti voor het eerste op in Londen.

In de lente van 1845 ging Piatti naar Rusland met de beroemde pianist Theodor Dohler. Hun concerten waren zeer succesvol in St. Petersburg en Moskou, waar Piatti zijn eigen composities speelde: de Fantasia op de Thema's van de Opera La Somnambula van Bellini, de Fantasia op Russische thema's en de Fantasia op Bashkirian thema's.

Anton Rubinstein droeg zijn eerste Violon-Concerto aan hem op in 1864.

In 1846 trad Piatti weer met groot succes op in Londen en werd al snel beschouwd als de beste cellist. Drie jaar lang was hij eerste cellist in het Italian Opera Orchestra en vele jaren daarna trad hij op in Londen als solist en kamermuzikant. Van 1859 tot 1898 was Alfredo Piatti verbonden aan de zogenaamde Popular Concerts in Londen als eerste cellist en solist.

Piatti componeerde twee celloconcerten en een concertino voor cello, zes cellosonaten, liederen met cellobegeleiding, cellosolo's en hij schreef een cello methode.

websites: www.alfredopiatti.com, www.cello.org

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.