muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Alfredo Casella

Alfredo Casella geb. 25-7-1883 in Turijn - gest. 5-3-1947 in Rome
Italiaans componist, dirigent, Pianist, spreker, leraar, schrijver en herziener.

Alfredo Casella was student aan het conservatorium van Parijs en volgde hier compositieleer bij G. Fauré en piano bij L. Diémer. Hij werkte als dirigent en pianist en gaf drie jaar les in Parijs.

In 1915 verhuisde hij naar Rome, waar hij oprichter en leider van het trio- Casella werd, dat internationale faam verwierf. Ook doceerde hij piano van 1915-23 aan het Liceo Musicale di Santa Cecilia en vanaf 1933 was hij leider van de meesterklasse aan dit instituut.

Casella was ook als journalist werkzaam en speelde een belangrijke rol in de verschillende organisaties voor de nieuwere muziek. Vanaf 1925 kon hij beschouwd worden als een van de aanvoerders van de toenmalige moderne Italiaanse muziek.

Qua stijl sluit zijn werk aan bij de Duitse late romantiek, maar Casella staat ook open voor contemporaine stromingen als het impressionisme, folklorisme en neoclassicisme. Casella hield zich intensief bezig met de instrumentale muziek van de zeventiende en de achttiende eeuw en probeerde een synthese tot stand te brengen tussen de nationale Italiaanse en de Europese stijl.

Werken: o.a. opera's: La Donna Serpente (1931), La Favola di Orfeo (1932), Il Deserto Tentavo (1937); balletten: Il Convanto Veneziano (1912), La Graia (1924); orkestmuziek: Concert Concerto Romano voor orgel en orkest (1926), vioolconcert a mol (1928), enige werken voor piano en orkest, symfonieën, suites, een concerto voor orkest (1937); kamermuziek: w.o. 2 cellosonates, concert voor strijkkwartet, 5 stukken voor strijkkwartet; koormuziek: Missa Solemnis ' Pro Pace' (1944); liederen en geschriften: o.a. l'Evoluzione della musica attraverso la storia della cadenza parfetta (1923), Igor Stravinsky (1928, herz. 1945), Il Pianoforte (1937), Beethoven intimo (1944, uitgegeven 1949).

Casella reisde door de hele wereld, onvermoeibaar in zijn aandacht voor alle uitingen die ook maar van het geringste belang konden zijn. Volkomen Italiaans van geest, nam hij alles aan regels en gebruiken in zich op waar hij op zijn reizen mee in aanraking kwam; hij transformeerde alles op zijn eigen manier en gaf dat wat hij geleerd had door. Hij had een zeer grote invloed op de Italiaanse muzikale gewoonten, welke hij bevrijdde van veel provincialistische kluisters, doch hij wist zijn manier van internationalisme te vangen in een volmaakt Italiaanse wijze van uitdrukking. Men kan hem beschouwen aIs de leider van een school, want veel jonge toonkunstenaars zijn Casella's directe leerlingen geweest en vele anderen hebben hem gekend.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.