muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Alfred Hill

Alfred Francis Hill geboren Melbourne 16-12-1870, gestorven Sydney 30-10-1960
Australisch componist en violist, dirigent en muziekpedagoog

Alfred Hill bracht het grootste deel van zijn jonge leven door in Nieuw Zeeland. Als kind leerde hij de kornet en de viool te spelen. De kornet bespeelde hij op zijn negende jaar bij het opera gezelschap van Martin Simonsen, de viool tijdens een toernee met het Grote Opera Gezelschap van Charles Harding in 1884.

Samen met zijn broer John ging hij naar Leipzig waar ze beiden aan het Koninklijk conservatorium studeerden tussen 1887 en 1891. Alfred Hill studeerde bij Gustav Schreck, Hans Sitt en Oscar Paul en won de Helbig Prijs.

Hij werd uitgenodigd om tweede violist te worden bij het Gewandhaus orkest, onder directie van componisten als Brahms, Grieg, Tchaikovsky en Max Bruch.

In 1892 keerde hij terug naar Nieuw Zeeland, waar hij werkte als vioolleraar, recitals gaf, kamermusicus was en dirigent van koren en orkesten was, waaronder de Wellington Orchestral Society. Hij toerde door Nieuw Zeeland met de Belgische violist Ovide Musin. Hij componeerde hier verscheidenen werken met Maori-thema's, waaronder de Maori Symphony (No 1)

In maart 1897 ging Hill naar Sydney, waar hij enige jaren les gaf. Hij bleef ensembles dirigeren zoals de Sydney Liedertafel, en het Great Synagogue Choir en op 1 januari 1901 de Commonwealth Celebrations choir met elfduizend stemmen en tien brass bands.

Van 1902 tot 1911 reisde Hill regelmatig heen weer tussen Australië en Nieuw Zeeland, vooral opera's componerend en dirigerend. Zijn opera's Tapu, or a tale of a Maori pah en A Moorish Maid, or queen of the Riffs in deze periode geschreven werden opgevoerd in zowel nieuw Zeeland als Australië.

Uiteindelijk vestigde hij zich in Sydney, waar hij hoofd werd van het Austral Orchestral College, en violist bij het Austral String Quartet.

In 1913 richtte Hill de Australian Opera League op samen met Fritz Hart, als onderdeel van een poging om een Australische opera traditie te creëren.

Hill was ook de oprichter van de Sydney Repertory Theatre Society, en oprichtings-raadslid (later voorzitter) van de Musical Association van New South Wales.

In Nieuw Zeeland was Hill actief geweest voor een New Zealand Conservatorium of Music, en voor de stichting van een instituut van Maori studies in Rotarua.

In 1913 werd Hill benoemd tot lid van de adviesraad voor de oprichting van het NSW Staats Conservatorium van Muziek en werd daarvan eerste professor theorie en compositie in januari 1916.

In 1935 stichtte hij de Alfred Hill Academy of Music, een instituut dat zich richtte op de studie van harmonie, contrapunt, kamermuziek en opera. Nadat deze onderneming mislukte en de Academie sloot in januari 1937, wijdde Hill zich alleen nog aan het componeren.

In 1953 werd hij tot Officer of the Order of the British Empire benoemd en in 1960 tot Companion of the Order of St Michael and St George (CMG).

Alfred Hill stierf in de leeftijd van 89 jaar op 30 oktober 1960. Tijdens zijn leven schreef hij meer dan 500 composities, waaronder 12 symfonieën, talrijke concerten, een mis, 17 strijkkwartetten en 8 opera's.

Na zijn dood werden zijn manuscripten door zijn weduwe, Mirrie Hill, geschonken aan de Australian Broadcasting Commission's Federal Music Library. Zijn verhandelingen werden aan de Mitchell Bibliotheek geschonken en zijn boeken en instrumenten aan het NSW State Conservatorium.

De compositie prijs die nu zijn naam draagt, werd ook ingesteld door Mirrie Hill ter nagedachtenis aan haar man.

Bron: www.amcoz.com.au

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.