muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Alfred Brendel

alfred brendel: man & mask - part I

Alfred Brendel geboren in Wiesenberg/Nordmähren 5 januari 1931
Oostenrijks pianist

Alfred Brendel volgde zijn eerste pianoles toen hij zes jaar was. Als tienjarige kreeg hij bovendien les in harmonieleer. Hij kreeg les van Paul Baumgartner, Eduard Steuermann en Edwin Fischer.

In 1948 in Graz vierde Alfred Brendel zijn debuut als pianist, waar hij ook zijn studie in orkestleiding en compositie afsloot.

In 1949 werd Brendel onderscheiden met de Busoni-prijs.

Tot 1960 was Brendel slechts zelden in het openbaar te horen. Zijn grootste interesse ligt in deze tijd bij de schilderkunst, literatuur en filosofie.

Pas na zijn eerste optreden met de Wiener Philharmoniker tijdens de Salzburger Festspiele in het jaar 1960 concentreert Alfred Brendel zich in toenemende mate op zijn concertactiviteiten en boekt hij over de hele wereld grote successen.

In 1974 vestigt Brendel zich in Londen, waar hij als pianoleraar werkzaam wordt.

Brendels repertoire reikt van Beethoven tot Schönberg. Het instrument dat zijn voorkeur heeft is de Steinway-vleugel, bij platenopnames geldt zijn bijzondere voorkeur voor live-opnames.

"Klavierleeuw Alfred Brendel stopt ermee. De pianist vindt het wel welletjes. Volgens zijn woordvoerster heeft Alfred Brendel zijn laatste pianoconcert in december 2008. Tot juni 2008 geeft hij zijn laatste solorecitals. Hij heeft er lang over nagedacht en komt waarschijnlijk niet op zijn besluit terug, zei Brendels woordvoerster afgelopen zaterdag in de Chicago Tribune. Na zijn laatste concert doet hij niets meer dat op spelen lijkt. Dit impliceert dat Brendel ook geen cd's meer gaat uitbrengen." - (bron: www.radio4.nl)


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.