muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Alexei Arkhipovsky

Alexei Arkhipovsky geboren 1967
Russisch balalaika virtuoos

Naamsvariant: Alexey Arkhipovsky

'Arkhipovsky is een kruising tussen de gitaargoden Steve Vai en Jeff Beck, maar dan op het traditionele driehoekige en driesnarige Russische volksinstrument. Zijn techniek is adembenemend, zijn toon allesomvattend. Met intense vertolking van traditionele stukken veroorzaakte hij kippenvel' schreef de Volkskrant over zijn optreden op Jazz Zomer Fiets Tour 2006 in Groningen.
'In hoge mate onderhoudend, maar vooral ook buitengewoon inventief' schreef Trouw over zijn Nederlandse debuut dit voorjaar in Vredenburg / NPS radio.
'Full of impressive irony and virtuosity' kopte The New York Times twee jaar eerder.

Arkhipovsky is afgestudeerd aan het Gnessin Music College en werkte daarna in het Smolensk Russian Folk Orchestra. Sinds 1988 geeft hij solo concerten in Rusland, Spanje, Duitsland, Frankrijk, VS, Nederland, China en Korea.

Sinds 1998 is Alexei Arkhipovsky de solist van het "Russia" ensemble, onder directie van L.G. Zykina.

Arkhipovsky begon op zijn twaalfde jaar als solist op te treden. Het bespelen van de balalaika geeft hem de inspiratie, die tot uiting komt in zijn briljante improvisaties. Hij gebruikt de Russische volksmuziek als rode draad met uitstapjes naar de jazz.

Arkhipovsky ziet het als zijn missie zijn folk instrument populair te maken bij de jeugd. In zijn optredens wisselt hij Russische klassiekers af met originele improvisaties op volkse thema's.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.