muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Alexandre Guilmant

Félix Alexandre Guilmant geboren 12-3-1837 Boulogne sur Mer, gestorven 29-3-1911 Meudon bij Parijs
Franse componist en organist

Alexandre Guilmant was de zoon van Jean-Baptiste Guilmant organist van de kerk Saint Nicolas in Boulogne en kreeg zijn eerste orgellessen van zijn vader. Toen Guilmant twintig jaar was nam hij deze functie over van zijn vader.

Op z'n twaalde jaar nam Guilmant les bij de Italiaanse meester Gustave Carulli. Hij speelde niet alleen orgel, maar ook piano en viool. In 1860 ging hij naar Brussel waar hij zijn belangrijkste opleiding kreeg bij Jacques Nicholas Lemmens. De invloed van Lemmens op zijn speeltechniek en zijn compositorische vaardigheid was zeer belangrijk.

Na zijn studies bleef Guilmant als organist in Boulogne-sur-Mer. Hij werd aangesteld als organist van kerk Saint Joseph en Maître de Chapelle van the kerk Saint Nicholas. In Boulogne begon hij te componeren. Zijn eerste werken waren allemaal liturgische werken voor koor en orgel, waarvan de meeste nooit werden gepubliceerd. Hij schreef ook zijn eerste orgelcomposities, die hij pas publiceerde na zijn verhuizing naar Parijs.

In Boulogne was Guilmant leraar solfège aan de École Communale en dirigent van de Boulogne Société Orphéonique. Hij was ook lid van de Société Philharmonique.

In 1868 was Guilmant één van de organisten die speelde tijdens het inauguratie-concert van het nieuwe orgel in de kathedraal Notre Dame in Parijs.

In Parijsfloreerde de orgelcultuur en vele beroemde organisten speelden tijdens kerkdiensten en concerten. In 1868 werd de nieuwe kerk Saint-Trinité gebouwd en Aristide Cavaillé-Coll bouwde een nieuw orgel voor deze kerk.
Alexis Chauvet werd organist van de kerk, maar toen deze op jonge leeftijd overleed in 1870, werd Guilmant aangesteld als de nieuwe organist. In 1871 verhuisde Guilmant naar Parijs waar hij tot zijn dood bleef wonen.

Guilmant was in zijn tijd een zeer bekend orgelspeler. Hij maakte concertreizen naar vele landen inclusief de VS.
In 1878 begon hij een serie concerten in het Palais du Trocadéro in Parijs, waar hij oude bijna vergeten muziek speelde evenals actuele composities en improvisaties.

In 1894 richtte Guilmant samen met Vincent d' Indy en Charles Bordes de Schola Cantorum in Parijs op en werkte daar als orgelleraar.

In 1896 volgde hij Charles Marie Widor op als leraar aan het coservatorium van Parijs. Tot zijn leerlingen behoorden o.a. Louis Vierne (1870-1937) , Marcel Dupré (1886-1971) , Joseph Bonnet (1884-1944), Nadia Boulanger (1887-1979) en Alexandre Cellier (1883-1968).

Vanwege conflicten met de kerkleiders over het orgel van Saint Trinité, besloot Guilmant in 1900 te stoppen en werd opgevolgd door Charles Quef. Dankzij Louis Vierne werd hij tweede organist van de Notre-Dame.

In zijn laatste jaren speelde Guilmant vele concerten. In 1904 maakte hij zijn derde en laatste reis naar de VS, waar hij 40 concerten speelde op de Saint Louis Exhibition.

In 1908 stierf Guilmants vrouw.

Guilmant schreef zijn laatste opus nummer (opus 94 Trois Oraisons) in 1910. Hij componeerde onder meer orgelsonates, werken voor orgel en orkest, concertstuken, drie missen, oratoria en motetten. Met zijn symfonie in d-kleine terts opus 42 voor orgel en orkest schiep hij een nieuw type van bezetting.
Hij verzamelde oude orgelmuziek onder de titel Archives des maîtres de l'orgue (10 dln., 1898-1914) en École classique de l'orgue (25 dln., 1898-1903).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.