muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Alexandre Desplat

Alexandre Desplat, The Golden CompassAlexandre Desplat geboren Parijs 23 augustus 1961
Frans filmcomponist

website: Alexandre Desplat is de zoon van een Franse vader en een Griekse moeder, die elkaar leerden kennen toen ze studeerden aan Berkeley in de Verenigde Staten. Desplat studeerde piano vanaf zijn zesde, trompet vanaf zijn achtste en fluit vanaf zijn tiende jaar. Zijn fluitleraren waren Max Porret, Raymond Guiot en Pierre Sechet. Desplat behaalde de Eerste Prijs in Fluit en Kamermuziek van de CNR van Boulogne -Billancourt en van de CNR van Créteil.

Behalve klassieke muziek speelt Desplat Jazz en Bossa-Nova en treedt hij op en neemt hij op met verschillende artiesten, waaronder de Braziliaan Carlinhos Brown of de Afrikaan Ray Lema. Alexandre Desplat besloot filmcomponist te worden en zijn twee passies met elkaar te verbinden, muziek en cinema.

Desplat studeerde muziekanalyse bij Claude Ballif aan het conservatorium in Parijs en volgt "Les Ateliers UPIC" (workshops) van Yannis Xenakis.

Jack Hayes, in Los Angeles introduceert hem in de opname wereld van Hollywood.

Desplat heeft colleges gegeven in het componeren van filmmuziek aan het Royal College of Music en aan de Sorbonne in Parijs.

Hij dirigeerde het London Symphony Orchestra, het Royal Philharmonic Orchestra, het Tsjechisch Philharmonisch, het Berlijnse Studio Orkest, het Münchner Symfonie Orkest etc.

Desplat componeerde ook muziek voor toneel, televisie, ballet, reclamefilmpjes, schreef liederen voor Kate Beckinsale, Charlotte Gainsbourg, John Hurt, Michael Gambon, Catherine Ringer, Akhénaton...

Desplat componeerde de muziek voor ca. 100 films, waaronder Un héros très discret (Jacques Audiard), Sur mes Lèvres (Jacques Audiard), Girl with a Pearl Earring (Peter Webber) Birth (Jonathan Glazer), Syriana (Stephen Gaghan), The Queen (Stephen Frears), The Painted Veil (John Curran), etc.

Alexandre Desplat won verscheidene awards en nominaties waaronder Filmcomponist van het Jaar 2007 op het Filmfestival in Gent voor The Queen en The Painted Veil.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.