muziekbus
Dit artikel is 14-10-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Alexander Serov

Alexander Nikolajevitsj Serov, Russisch componist, geboren Sint- Petersburg 23 januari 1820, gestorven Sint- Petersburg 1 februari 1871

biografie
Alexander Serov was een componist en een muziekcriticus en hij en zijn vrouw Valentina waren de ouders van de schilder Valentin Serov.
Hij was niet alleen een van de belangrijkste muziekcritici in Rusland in de epriode tussen 1950 en 1870, doch eveneens de belangrijkste Russische operacomponist in de jaren tussen Rusalka Dargomyzhsky en de vroege opera's van Cui, Rimski-Korsakow, Mussorgski en Tsjaikovski.

Al vroeg was Serov bevriend met de cultuurcriticus en historicus Vladimir Stasav, echter later werden ze vijanden over de waardering van de beide opera's van Glinka. Serov's bewondering voor voor Richard Wagner maakte hem ook impopulair bij 'Het Machtige Hoopje', in het bijzonder de jongere muziekcriticus C├ęsar Cui.

Hoewel Serov's opera's Judith en Rogneda in hun eigen tijd zeer succesvol waren, wordt geen van deze opera's tegenwoordig vaak uitgevoerd. In 1991 werd er een CD opname gemaakt van Judith door het ensemble van het Bolshoi Theater onder directie van Andrey Chistiakov.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.