muziekbus
Dit artikel is 14-08-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Alexander RaskatovRussisch componist, Moskou 1953

Alexander Raskatov werd in 1953 geboren in Moskou en voltooide in 1978 zijn studie aan het Moskous Conservatorium. In 1990 trad hij toe tot de Russische Vereniging voor Eigentijdse Muziek. Zijn belangstelling is vooral gericht op vocale en instrumentale kamermuziek en op symfonische sonoriteit. Zijn talent blijkt het meest duidelijk uit een levendige verbeelding en emotionaliteit, gekoppeld aan een nauwgezet vakmanschap.

In 1990 werd hij door de Amerikaanse Stetson University uitgenodigd voor een verblijf als composer-in-residence. Van zijn andere onderscheidingen noemen we de door de Arno Schmidt Stiftung en de Stiftung M.P.Belaieff (1994) verstrekte studiebeurzen voor Duitsland, en beurzen van de Frans-Amerikaanse La Napoule Foundation (1996 en 1998).
In 1997 werd hij uitgenodigd voor een Masterclass tijdens het Parijse festival Cité de la Musique. In datzelfde jaar ontving hij de compositieprijs van het Salzburger OsterFestival, en was hij tevens composer-in-residence in Lockenhaus.

Raskatov heeft compositieopdrachten ontvangen van onder meer Gidon Kremer, het Sabine Meyer Blazers Ensemble, het Nederlands Blazers Ensemble, het Hilliard Ensemble en het Schönberg Ensemble.

Alfred Schnittke noemde hem 'een van de meest interessante componisten van zijn generatie'.

websites: www.edition-peters.com, www.hollandfestival.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.