muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Alexander Mackenzie

(Sir) Alexander Mackenzie

(Sir) Alexander Campbell Mackenzie geboren Edinburgh 22-08-1847, gestorven Londen 28-4-1935
Schots componist, violist en dirigent

Sir Alexander Campbell Mackenzie werd wereldwijd erkend als de grootste Schotse componist van zijn tijd.
Op zijn tiende jaar ging hij naar Duitsland om te studeren aan het Saunderhausen Conservatory (1857-62), bij Ulrich en Stein, toen hij violist werd in het hertogelijk orkest. In deze tijd leerde hij Liszt kennen.

Bij zijn terugkeer naar Edinburgh in 1865, won Mackenzie de King's Scholarship (beurs), voor de Royal Academy of Music, en studeerde viool bij Prosper Sainton, compositie bij Charles Lucas en piano bij Frederick Jewson. Daarna vestigde hij zich als pianoleraar in Edinburgh. Verder trad hij op als violist in Chappell's kwartet concerten en begon een aantal klassieke concerten.

Mackenzie werd in 1870 benoemd tot voorzanger van de St. George's Kerk en dirigent van de Schotse vocale muziek organisatie in 1873. Tezellfdertijd gaf hij zeer veel lessen. Hij onderhield contact met zijn oude vrienden door in de orkesten van de Birmingham Festivals te spelen van 1864 tot 1873. Zijn belangrijkste composities uit deze tijd waren het kwartet in e-mol voor piano en strijkers en een ouverture Cervantes, die zijn eerste uitvoering dankte aan de hulp en aanmoediging van de pianist von Bülow.

Op advies van von Bülow, gaf Mackenzie in 1879 al zijn verplichtingen in Edinburgh op en vestigde zich in Florence, waar hij tot 1888 bleef om zich te concentreren op het componeren. De cantates The Bride (Worcester, 1881) en Jason (Bristol, 1882) zijn geschreven in deze periode, evenals zijn eerste opera Colomba, geschreven in opdracht voor de Carl Rosa Company op een libretto van Franz Hueffer.
De opera beleefde een succesvolle première in 1883 en werd gevolgd door 4 andere opera's. De tweede opera Troubadour, uitgevoerd door hetzelfde gezelschap in 1886, zijn derde His Majesty (Savoy Theater, 1897), een komische opera. In 1884 werd zijn Rose of Sharon een enorm succes tijdens het Norwich Festival; in 1885 werd Mackenzie benoemd tot dirigent van Novello's oratorio concerten. The Story of Sayid kwam uit tijdens het Leeds Festival in 1886.

In 1888 volgde Alexander Mackenzie Macfarren op als directeur van de Royal Academy of Music in Londen, een functie die hij behield tot 1924. In 1889 werd The Dream of Jubal uitgevoerd in Liverpool en vlak daarna in Londen. Een mooie uitvoering van de hymne Veni, Creator Spiritus werd gegeven in 1891 in Birmingham en van van het oratorium Bethlehem in 1894.

Van 1892 tot 1899 dirigeerde Mackenzie de Philharmonie Concerten en hij werd geridderd in 1894. Behalve de genoemde werken, schreef Sir Alexander Campbell Mackenzie, incidental music, waaronder voor de toneelstukken Ravenswood, The Little Minister, en Coriolanus; concerten en andere werken voor viool en orkest, veel orkestmuziek en vele liederen en vioolwerken. La Belle Dame sans Merci, een orkestballade, een overture Britannia twee Scottish Rhapsodies voor orkest

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.