muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Alexander Krein

Alexander Abromovitsj Krein, geboren Nisjni-Novgorod, 20-10-1883, gestorven Storaya Ruza 21-4-1951
Russisch violoncellist en componist

Naamsvariant: Alexander Krejn.

De Krein familie uit Nizhny Novgorod, was de kern binnen een groep artiesten, schrijvers en musici, die zochten de Joodse cultuur te bewaren en op te laten leven, de zogenaamde "Nationale Joodse Beweging". Er waren drie componisten in de Krein familie, Alexander Krein, zijn boer Grigori Krein en diens zoon Julian Krein. Alexander componeerde de meeste muziek.

Alexander Krein ging in 1896 naar het conservatorium van Moskou, waar hij cello en compositie studeerde. In de jaren voorafgaand aan de Revolutie, was hij leraar aan dit Volksconservatorium. Later na het ontstaan van de Sovjet Unie, had hij verschillende officiële en semi-officiële administratieve posten in de muziek.

De Joodse Volkskunst was, door Krein's Joodse afkomst, een constante bron van materiaal om muziek uit te creëeren. Er zijn een aantal instrumentale werken welke titels hier blijk van geven, zoals Caprice Hebraique, Op. 24, en de Joodse Schetsen voor klarinet en strijkkwartet. In 1921, componeerde hij Kaddish voor solo tenor, koor en orkest.

Vanaf het midden van de jaren twintig, schreef Krein veel muziek voor toneelstukken uitgevoerd door het Moskouse Joodse Drama Theater. Maar Alexander Krein maakte ook andere dan Hebreeuws getypeerde muziek. Er zijn een groot aantal werken, ofwel in puur klassieke stijl, ofwel in Sovjet stijl. Waaronder in de laatste categorie de revolutionaire opera Zagmuk (1930), de Threnody in Memory of Lenin (1925), en de U.S.S.R. (1925), verder schreef hij balletten, kamermuziek, liederen (ook bewerkingen van Joodse liederen) en pianomuziek.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.