muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Alexander GlazoenovDe Russische componist Alexander Konstantinowitsj Glazoenow (10 augustus 1865 St. Petersburg - overleden 21 maart 1936 Neuilly-sur-Seine) was naast Rimski Korsakow de belangrijkste en invloedrijkste componist van zijn tijd. Hij was een vertegenwoordiger van de na-romantische school en liet zich sterk beïnvloeden door Brahms en Wagner. Hij combineerde het nationale karakter van de Russische muziek met de laat-romantische westerse techniek. Hij bemiddelde tussen het 'machtige hoopje' van vijf en zijn eigen leerlingen waaronder Sjostakovitsj.

De uitstekende componist, die tijdens zijn leven reeds een veelgeprezen man was, wordt op grond van zijn muzikale stijl ook wel als de "Russische Brahms" aangeduid.

Biografie
Alexander Konstantinowitsj Glazoenov, zoon van muzikale ouders, hield zich al op vroege leeftijd bezig met pianospelen en compositie. De enige leraar van dit wonderkind was Nikolai Rimski Korssakov, die hem korte tijd les gaf in harmonieleer, contrapunt en vormleer. Over de vorderingen van zijn pupil berichtte hij: "Hij hoefde bij mij niet veel te studeren; hij ontwikkelde zich in muzikaal opzicht niet van dag tot dag maar van uur tot uur".

Glazoenow ontwikkelde zich tot een ongewoon veelzijdig musicus en componist: hij speelde piano, violoncello, hoorn, klarinet, trombone en slagwerk.

Glazoenov componeerde op 16-jarige leeftijd zijn eerste symfonie. In 1884 werd dit werk door Liszt in Weimar uitgevoerd. Ook schreef hij zijn strijkkwartet in D toen hij 16 was.

In 1899 werd Glazoenov leraar theorie en instrumentatie aan het conservatorium van St. Petersburg en was vanaf 1905 tot 1912 directeur hiervan. Hij was dirigent verzorgde uitgaven, had zitting in vele besturen, maakte concertreizen naar vele landen en besteedde wat hij verdiende vaak aan beurzen voor minder gegoede muziekstudenten.
De reorganisatie van het conservatorium en de Russische Revolutie bemoeilijkten hem het werk zeer en hij verliet in 1928 Rusland.

Hij reisde door Spanje, dirigeerde in 1929 het Detroit Symphony Orchestra, voerde in 1931 eigen werken uit in Eastbourne (Engeland) en kwam tenslotte in Parijs, waar hij voornamelijk als dirigent optrad en waar hij stierf.

Hij was al vanaf 1877 in zijn geboorteland werkzaam geweest als dirigent en hij had bij de Parijse Wereldtentoonstelling in 1899 twee concerten geleid in het kader van de presentatie van Russische toonkunst. Na de Russische revolutie heeft Glazoenov niet veel meer gecomponeerd.

Na de dood van zijn landgenoot Alexander Borodin in 1887 bewerkte en intsrumenteerde hij samen met Rimski Korssakov diens nagelaten en onvoltooide opera Prins Igor.

Werken: pianomuziek; orgelwerken; orkestmuziek: o.a. 8 symfonieën, suite Chopiniana (1893), symfonische gedichten, vioolconcert (1903), 2 pianoconcerten (1910, 1916), concert voor altsaxofoon en strijkorkest (1933), koorwerken; kamermuziek; balletten: o.a. Liefsdeslisten (1898), De jaargetijden (1898); toneelmuziek; liederen.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.