muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Alexander Dargomisjki

Alexander Sergejewitsj Dargomyzjski geb. Toela 14-2-1813, gest. Sint- Petersburg 17-1-1869
Russisch componist en pianist

Dargomyzjski stamde af van een oud-adellijke familie en is zijn hele leven een muzikale dilettant gebleven. Zijn eerste pianolessen kreeg hij van zijn Duiste gouvernante Louise Wohlgeboren. Hij was de eerste grote muzikale nationalist van Rusland na Glinka (1804-1857).

Zijn historisch belangrijkste werk is de opera De Stenen gast (1868, een vertoning van Poesjkins Don Juan en voltooid door Cui en Rimski-Korssakow; melodische recitatieven). Ook zijn opera Roessalka (1855, naar Poesjkin) is een goed voorbeeld van zijn idealen op het gebied van de Russisch-nationale opera-traditie.

Verder schreef hij de opera Esmeralda (naar Victor Hugo's Notre Dame de Paris, 1847), De triomf van Bachus (1845, naar Poesjkin). Ook schreef hij veel liederen op teksten van BĂ©ranger (1780-1857) en Poesjkin (1799-1837) en orkestmuziek. In zijn werk staat het realisme, een grimmige satire en ernstige en vrolijke humor centraal.
Hij gebruikte in zijn liederen zowel als in zijn laatste twee theaterwerken, voor het eerst het 'spreek-zingen' in het Russisch met een nieuw soort recitatieve melodiek. Hierdoor was het vrijwel onmogelijk zijn werk te vertalen waardoor hij buiten Rusland niet erg bekend is geworden.

Dargomyzjski was een voorloper van het Machtige Hoopje en had tijdelijk grote invloed op Balakirev en diens groep.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.