muziekbus
Dit artikel is 23-01-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Alexander Borodin

Alexander Porfirjewitsch Borodin geb. 12-11-1833 te St. Petersburg, gest. 27-2-1887 te St. Petersburg
Russisch componist en lid van de befaamde nationalisten genaamd de Groep van Vijf ofwel het Machtige Hoopje

Alexander Borodin werd geboren als gevolg van een misstap van een ouder wordende vorst (Imerentinsky) en een volksmeisje en werd ingeschreven als zoon van de lijfeigene Porfiri Borodin.
Hij studeerde van 1850-1856 medicijnen en scheikunde aan de chirurgische academie in St. Petersburg. In 1858 promoveerde hij tot doctor in de medische wetenschappen en zes jaar later werd hij tot professor in de organische scheikunde benoemd.

Als musicus was hij autodidact en een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de nationalistisch georiënteerde, Jongrussische School. Hij hield zich vanaf 1847 met compositieleer bezig, en in 1862 ontmoette hij Balakirew, die hem inspireerde tot het componeren van enkele uitstekende werken zoals: de Symfonie in b (de tweede van drie, 1877) het Strijkkwartet in D, Een Steppenschets uit Midden Azië (een van de meest gespeelde symfonische gedichten, 1880), en de opera Prince Igor met de beroemde Polowetzer dansen. Deze vriendschap was belangrijk voor zijn muzikale ontwikkelingsgave.

Hij behoorde tot een befaamde groep nationalisten, die door de tijdgenoot, muziekhistoricus, publicist en criticus Wladimir Wasiljewitsj Stassow (1824-1906) spottend "Het machtige hoopje" werd gedoopt: bestaande uit de officier en ambtenaar Moessorgski (1839-1881), de dokter, professor in de scheikunde en staatsraad Borodin, de marine-officier en professor in de muziek Rimski-Korsakow, de allround musicus Balakirew en de ingenieur en genie officier Cui.

Borodin werd meer in West-Europa gewaardeerd dan in zijn eigen land en vooral zijn vriendschap met Franz Liszt verschafte hem veel aanzien. Overeenkomstig het muzikale nationalisme dat Borodin voorstaat, vindt men in zijn kunst de Russische folklore weerspiegeld in ritme, in melodietype en in een harmonie die soms berust op de kerktoonreeksen.

Meer werken: o.a. drie symfonieën (de laatste werd voltooid door Glazoenow); kamermuziek: o.a twee strijkkwartetten;
pianomuziek; liederen; opera Prince Igor (voltooid door Rimski-Korsakow en Glazoenow).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.