muziekbus
Dit artikel is 01-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

album

Album

Album: een op een geluidsdrager uitgebrachte muziekcollectie;

Een album is een verzamelband. Het woord komt uit het Latijn en betekent "wit", als verwijzing naar een boek met lege (witte) bladzijden om in te schrijven of in te plakken, zoals een poesiealbum of fotoalbum.

Geluidsdragers
In de muziek werd met een album oorspronkelijk een in een verzamelband uitgegeven set van grammofoonplaten bedoeld, veelal met verschillende opnames van dezelfde artiest of met een opname die door zijn grote lengte over meerdere plaatkanten verdeeld moest worden.

Naarmate de techniek om grammofoonplaten te produceren langere afspeeltijden toestond, verschenen dergelijke opnames steeds vaker op één plaat. Voor dergelijke langspeelplaten werd echter nog steeds de naam album gebruikt - al had men het in de volksmond meestal over een elpee.

Met de introductie van de muziekcassette en met name van de CD beleefde het woord album een herwaardering. Albums worden sindsdien immers op meerdere soorten geluidsdragers uitgebracht.

Het woord verzamelalbum, waarmee vandaag de dag in de muziekindustrie een bloemlezing wordt aangeduid, is in zijn oude betekenis een pleonasme. Er is dus een betekenisverschuiving opgetreden, een verzamelalbum is vandaag de dag immers een 'best of'-selectie uit andere fullalbums.

Een muziekalbum bevat meestal meerdere nummers (tracks).

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Album_%28muziek%29.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.