muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Alberto Iglesias

Spaanse, veel gevraagde filmmuziekcomponist, geboren in 1955.

Alberto Iglesias mag gerust een buitenbeentje onder de filmcomponisten genoemd worden. Met zijn minimalistische arrangementen, Spaanse ritmes en voorliefde voor strijkkwartet, saxofoon, gitaar en piano staat hij fel in contrast met de Angelsaksische filmmuziektraditie die het meer moet hebben van uitvoerige orkestraties. Iglesias kiest eerder voor een gevarieerde orkestratie waarbij hij symfonisch orkest afwisselt met synthesizer en piano, maar steeds met een warme weemoedige Spaanse touch die zijn muziek zo herkenbaar maakt. (www.filmfestival.be)

Alberto Iglesias is de componist van filmscores zoals La flor de mi segreto, Todo Sobre Mi Madre, Hable Con Ella en Mala Educacion van Pedro Almodovar. Evenals Lucía y el sexo, Vacas en Los amantes del círculo polar van Julio Medem, Paisos de Baille van John Malkovich, en La Femme de chambre du Titanic van J.J. Bigas Luna. Naast zijn werk voor de film, heeft hij symfonische en kamermuziek gecomponeerd, maar ook balletmuziek met choreograaf Nacho Duato voor La Compania Nacional de Danza.

Biografie
Als Alberto Iglesias Fernández-Berridi werd hij geboren in 1955 te Donostia-San Sebastián (Spanje) alwaar hij piano, gitaar, counterpoint en harmonie bij Blanca Burgaleta en Francisco Escudero studeerde. Hij vervolmaakte zijn studie in Parijs bij Francis Schwartz en in Barcelona bij Gabriel Brnçic.

In 1981 begon hij met het componeren van filmmuziek, en inmiddels heeft hij samengewerkt met grote Spaanse namen als Saura, Bigas Luna en Julio Medem.

Zijn filmcarrière begon in 1984 met de soundtrack voor de film The Conquest of Albania.

Sinds zijn werk voor de film La Flor de mi secreto (1995) is hij de vaste componist geworden van Pedro Almodóvar. Iglesias schreef de muziek voor ondermeer Todo Sobre Mi Madre (1999)(All about my mother), Hable Con Ella (2002)(Talk to her), La Mala Educación (2004) en Volver (2006) van Pedro Almodóvar wat hem zes Goya Awards opleverde.

Zijn internationale doorbraak kwam er met zijn filmmuziek voor The Constant Gardener (2005) waarmee Iglesias een Oscar- en BAFTA nominatie wist binnen te halen.

Tijdens de zesde editie van de World Soundtrack Awards in Gent werd Iglesias gelauwerd als Soundtrack Composer of the Year. Zijn muziek voor The Constant Gardener was goed voor Best Score of the Year.

2007 - Alberto Iglesias krijgt dit jaar de Nationale Filmprijs van Spanje.

Momenteel werkt hij in Los Angeles aan The Kite Runner van Marc Forster, naar het populaire gelijknamige boek van Khaled Hosseini.

Websites: www.filmmuziek.be

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.