muziekbus
Dit artikel is 01-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Albert William Ketèlbey

Albert William Ketèlbey geboren Birmingham 9-8-1875, gestorven Cowes 26-11-1959
Brits componist en dirigent

Op zijn elfde jaar componeerde Ketèlbey een pianosonata, welke hij niet lang daarna uitvoerde in de Worcester Town Hall voor een publiek waaronder Edward Elgar.

Hij was leerling aan de Midland Institute School of Music, verder was hij student aan het Fitzroy College in London en vervolgens studeerde hij aan het Trinity College of Music, waar hij zijn concurrent Gustav Holst versloeg en een studiebeurs won.

Hoewel hij ook andere instrumenten uitprobeerde waaronder, orgel, fluit hobo, klarinet en cello, bleef zijn eerste instrument de piano, terwijl compositie een steeds belangrijker rol ging spelen. Ketèlbey slaagde erin om terwijl hij nog op College zat, korte werken gepubliceerd te krijgen. De serieuze stukjes verschenen onder zijn echte naam, de salonstukjes en mandoline muziek verschenen onder het pseudoniem "Raoul Clifford".

In 1906 kreeg Ketelbey een baan als impressario bij de platenmaatschappij Columbia Graphophone. Zijn carrière als dirigent werd gelanceerd toen de reguliere dirigent niet kon komen en uiteindelijk werd hij na een aantal jaren muziek directeur van het bedrijf.

Eind jaren twintig was Ketèlbeys succes als componist zo groot geworden, dat hij zijn functie bij Columbia op kon geven en zich geheel aan compositie kon wijden.

Ketèlbey werd zeer populair met een aantal lichte orkestwerken zoals On a Persian market (1920), In a Chinese temple garden (1923) en By the blue waters of Hawaii (1927), en met de comedy- opera The wonder worker (1900). Hij componeerde ook muziek bij zwijgende films en dirigeerde concerten met zijn muziek in en buiten Engeland, o.a. bij het Concertgebouworkest

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.