muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Albert Dupuis

Albert Dupuis geb. 1-3-1877 Verviers, gest. 1967 Brussel
Belgisch componist

Vanaf zijn achteste jaar nam Dupuis lessen in viool, piano en fluit op het conservatorium van Verviers. Op zijn vijftiende werd hij repetitor aan het Grand Théâtre van Verviers en kreeg zijn eerste lessen in harmonie van François Duysings een uitnemend professor aan het conservatorium.

Toen Vincent d'Indy in Verviers kwam viel Dupuis de eer te beurt aan hem voorgesteld te worden. d'Indy nodigde hem uit mee te te werken aan de Schola Cantorum die hij net opgezet had. Dankzij de bescherming van Edmond Bastin kon Albert Dupuis zich vestigen in Parijs waar hij compositie studeerde bij Vincent d'Indy en orgel bij Guilmant. Na twee jaar hard werken keerde hij terug naar België om mee te doen aan de wedstrijd voor de Prix de Rome waar hij zijn eerste tweede prijs won.

In 1900 verliet Dupuis de Schola en keerde weer terug naar Verviers waar hij trouwde en zich nogmaals voorbereidde voor de Prix de Rome, waar hij aan meedeed in 1903 en de eerste grote prijs won voor de cantate La Chanson d'Halewijn.
In 1905 werd hij dirigent van het Theater van Gent, maar deze functie kostte hem zoveel tijd dat hij weinig gelegenheid overhield tot componeren.

In 1907 werd Albert Dupuis directeur van het conservatorium in Verviers na het vertrek van Louis Kéfer. Hij bleef dit doen tot aan zijn pensioen in 1947. Na een lange vruchtbare carrière trok hij zich terug om in Brussel te gaan wonen waar hij op 19 september 1967 stierf.

Albert Dupuis was beslist de meest vruchtbare Belgische lyrische componist uit de eerste helft van de 20ste eeuw, zowel wat betreft de kwantiteit van de daverende buitenlandse aandacht als de dramatische waarheid van zijn werken. Hij was uitnemend op het gebied van het componeren van pure muziek en hij schreef, altijd weer met hetzelfde grote talent een aantal trio's, kwartetten, melodieën, koralen en veel andere werken voor verschillende instrumenten.
Deze componist was een uitzonderlijke figuur, die het verdiend beter bekend te zijn bij het lyrische publiek en het publiek voor grote orkesten. Hoewel Dupuis aan zijn periode aan het Schola Cantorum een specifieke 'post-Franck' stijl van schrijven overhield, slaagde hij er toch in, dankzij zijn openheid van geest, deze regels te verzachten in een muziek waar we een extreem persoonlijk gekleurde stemming in de melodie ontdekken, gekenmerkt door een gevoelige emotie. Bij geen enkele van zijn werken (inclusief de kleine bijna gedachteloos of verplicht geschreven werken) ontbreken deze karakteristieke kenmerken, zoals de talrijke pagina's voor de wedstrijden van het conservatorium. Iedere compositie van Dupuis wordt gekarakteriseerd door een unieke keuze van kenmerkende thema's. In deze frasen die zoveel uitdrukken vinden we trekken van openheid, goede humor en eenvoud, die ook aanwezig zijn, weliswaar op een meer tragische wijze, in de pagina's waarvoor de onfortuinlijke Guillaume Lekeu nauwelijks de tijd had om ze te schrijven.

Philippe Bayard (naar R. Michel)

Bron: www.bayard-nizet.com/Dupuis_en.html


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.