muziekbus
Dit artikel is 18-08-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Albert Coates

Albert Coates geb. 23-4-1882 St. Petersburg, gest. 11-12-1953 Milnerton/Zuid-Afrika
Engels-Russisch dirigent en componist

Toen hij 20 jaar oud was liet Albert Coates zich als student inschrijven aan het conservatorium van Leipzig. Hij kreeg les van Julius Klengel in het cellospel, van Robert Teichmüller in pianospel en bij Arthur Nikisch studeerde hij voor orkestdirigent.

Na een aanstelling als dirigent bij de Leipziger Oper dirigeerde hij tussen 1906 en 1908 in Elberfeld. Vervolgens vestigde hij zich in Mannheim.

Van 1911 tot 1918 was hij dirigent bij de opera van St. Petersburg en was bevriend met A. Skrjabin.

Vanaf 1919 na de Revolutie vestigde Coates zich in Londen waar hij samen met Sir Thomas Beecham de leiding over de 'British National Opera Company' had en was regelmatig gastdirigent bij het London Symphony-Orchestra.

Van 1921 tot 1926 werkte Coates in de Verenigde Staten als dirigent en pedagoog. Hij leidde daar het Filharmonisch Orkest van Rochester.

Nadat hij naar Londen was teruggekeerd kreeg Coates al snel de naam één van de belangrijkste dirigenten van zijn generatie te zijn. Na de Tweede Wereldoorlog ging hij naar Zuid-Afrika waar hij de dirigent werd van het symfonieorkest van Johannesburg. Hij gaf verder les aan de universiteit van Kaapstad.

Hij componeerde opera's: waaronder Samuel Pepys , Pickwick en Von Hunks and his devil ; orkest- en pianomuziek.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.