muziekbus
Dit artikel is 01-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Alan Parsons Projectlinks: Eric Woolfson, rechts: Alan Parsons

Engineer van o.a. Abbey Road (Beatles) en Dark Side Of The Moon (Pink Floyd). Met zijn eigen project scoort Alan Parsons begin jaren '80 twee grote hits in ons land: 'Don't Answer Me' en het door Colin Blunstone gezongen 'Old And Wise'.

Alan Parsons Project Old And Wise

The Alan Parsons Project is een Britse progressieve rockband uit de late jaren '70 - einde jaren '80. De band is opgericht door Alan Parsons en Eric Woolfson.

De albums van The Alan Parsons Project vertonen vrijwel allemaal eenzelfde kenmerkende structuur:

Het zijn conceptalbums.
Het album begint met een instrumentaal intro dat overvloeit in het eerste nummer.
Halverwege de B-kant van de LP staat weer een instrumentaal nummer.
Het laatste nummer is meestal een rustig nummer of een ballad.
Vooral de vroegere albums lijken te zijn geïnspireerd door Pink Floyd's Dark Side of the Moon. Aan dit album werkte Alan mee als geluidstechnicus.

Een andere merkwaardigheid van The Alan Parsons Project is de sterk wisselende bezetting. Vooral de zang leek steeds te worden afgewisseld tussen Woolfson (die vooral de langzamere nummers en de ballades voor zijn rekening nam) en een grote verscheidenheid aan gastvocalisten, die speciaal gekozen lijken te zijn vanwege hun specifieke zangstijl, om die zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de stijl en de sfeer van ieder nummer. Een sprekend voorbeeld hiervan is de voormalige zanger van de Zombies, Colin Blunstone in het nummer Old and wise.

Volgens velen vormen vooral Alan Parsons en Eric Woolfson de kern van The Alan Parsons Project. Woolfson was advocaat van beroep, maar daarnaast een klassiek geschoolde componist en pianist. Parsons was een succesvolle producer. Samen streefden zij naar de grootst mogelijke perfectie in hun muziek. Ook Andrew Powell (componist en arrangeur), Ian Bairnson (gitaar) en Richard Cottle (synthesizer en saxofoon) waren in sterke mate bepalend voor het specifieke geluid van de band.

Bezetting
Alan Parsons, keyboards, producent, techniek;
Eric Woolfson, keyboards, uitvoerend producent
Andrew Powell, keyboards, orkestarrangementen;
Ian Bairnson, gitaar
Bas: David Paton (1975-1985); Laurie Cottle (1985-1987)
Drums, percussie: Stuart Tosh (1975-1977); Stuart Elliott (1977-1987)
Saxofoon, keyboards: Mel Collins (1980-1984); Richard Cottle (1984-1987)
Zang: Eric Woolfson, Lenny Zakatek, John Miles, Chris Rainbow, Colin Blunstone, David Paton, en vele anderen. Opmerkelijk zijn ook de keuzes voor Kiki Dee en Leo Sayer

Websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/The_Alan_Parsons_Project .


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.