muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Alan Jay LernerAlan Jay Lerner geboren New York 31-8-1918, gestorven New York 14-6-1986
Amerikaanse schrijver en librettist

Alan Jay Lerner komt uit een welgestelde familie in Manhattan, de eigenaars van Lerner Stores. Hij ging naar de Bedales School in Engeland en daarna naar Choate in Connecticut. Tijdens de zomers van 1936 en 37, ging hij naar de Juilliard School of Music en behaalde vervolgens zijn graad aan Harvard College, waar Leonard Bernstein een tijdgenoot was. Op Harvard begon Lerner's muzikale carrière in muziektheater, waarbij hij voor de Hasty pudding shows schreef. Zowel Lorentz Hart als Oscar Hammerstein waren zijn mentors in het begin van zijn carrière. Als schrijver was hij voor radio en tv actief.

Beroemdheid verwierf Lerner echter als librettist. In 1942 ontmoette hij de componist Frederick Loewe in de Lambs Club in New York City, wat het begin werd van een van de grote samenwerkingen in het Amerikaanse muziektheater. Vanaf het begin van hun samenwerking schreef Lerner de boeken van de show en alle teksten. Hun eerste shows samen, Life of the Party (1942) en What's Up (1943) waren complete flops. De daaropvolgende show, The Day Before Spring (1945) deed het iets beteren liep vijf maanden, waarin onder meer de song You Haven't Changed At All.

In 1947 scoorden zij hun eerste grote hit Brigadoon, met de songs The Heather on the Hill, From This Day On, en de romantische ballade Almost Like Being In Love. In 1951 kwam Paint Your Wagon, waarin song als They Call The Wind Maria, I Talk To The Trees en Wandrin' Star.

Toen verscheen in 1956, My Fair Lady wat de theater geschiedenis veranderde. De bewerking door Lerner van Pygmalian van George Bernard Shaw verloor als musical veel van Shaw's woestheid en vuur, maar maakt dat goed met warmte en raffinement en heeft My Fair Lady tot een ven de meest geliefde en een van de grootste musicals gemaakt. Lerner schreef de teksten voor klassiekers als Why Can't The English?, Wouldn't It Be Loverly, With A Little Bit Of Luck, I'm An Ordinary Man, Just You Wait, The Rain In Spain, Could Have Danced All Night, On The Street Where You Live, You Did It, Show Me, Get Me To The Church On Time, A Hymn To Him en I've Grown Accustomed To Her Face.De show werd 2.717 keer opgevoerd in zijn originele Broadway productie en nog vaker in Londen en is verscheidene opnieuw uitgevoerd op Broadway. De filmversie met het scenario door Lerner geschreven won zeven Oscars.

In 1958 schreef Lerner het scenario voor filmmusical Gigi, muziek van Loewe en geregisseerd door Vincente Minelli, met Thank Heaven For Little Girls en I Remember It Well, welke 9 Academy Awards won, waaronder een voor Best screenplay en een voor de titelsong.

Hoewel Loewe en Lerner voor het laatst samenwerkten aan de niet succesvolle film The Little Prince, was hun laatste succesvolle samenwerking in 1960 met Camelot, een libretto met onder meer I Wonder What the King is Doing Tonight, Camelot, The Simple Joys of Maidenhood, How to Handle a Woman en If Ever I Would Leave You.

Na Camelot begon Lerner aan een aantal nieuwe samenwerkingen en projecten. Hij won een Academy Award voor zijn scenario van An American in Paris (1951). Ook in 1951 werkte hij samen met de componist Burton Lane voor de filmmusical Royal Wedding, waarin songs als You're All the World t Me en Too Late Now. Hij werkte weer met Lane in 1965 aan de meest succesvolle post-Loewe musicals, On a Clear Day You Can See Forever. Lerner en Lane werkten voor het laatst samen in 1979 voor de musical Carmelina, die een mislukking werd.

In het begin van zijn carrière werkte hij samen met Kurt Weill aan de 1948 musical Love Life ("Green Up Time"). Na de dood van Oscar Hammerstein II, probeerde hij met Richard Rodgers te werken, maar dat bleek onmogelijk. In 1969 werkte Lerner met Andre Previn om Coco te schrijven, met Katherine Hepburn als Coco Chanel en in 1976 werkte hij samen met Leonard Bernstein aan diens laatste musical, de onsuccesvolle 1600 Pennsylvania Avenue.

Lerner zal het langst herinnerd worden vanwege zijn musicals met Loewe. Alan Jay Lerner is acht keer getrouwd geweest, waarvan de laatste de actrice Liz Robertson, die bij hem was toen hij stierf aan longkanker in New York City op 14 juni 1986.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.