muziekbus
Dit artikel is 07-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Al JarreauAl Jarreau geboren Milwaukee, Wisconsin 12-3-1940
Amerikaanse jazz- en popzanger

Al Jarreau is de enige zanger die Grammy Awards won in drie verschillende categorieën: jazz, pop en R&B. Hij is onder andere bekend om zijn scat zingen en het vermogen om perfect een traditionele gitaar, bas en percussie instrumenten te imiteren.

Hij is de zoon van een dominee en zijn eerste optreden was in het kerkkoor. Hij studeerde eerst psychologie aan het Ripon College, waar hij 's avonds optrad in een zanggroep genaamd "The Indigos". In 1962 voltooide hij zijn studie en ging hij "Vocational Rehabilitation" studeren aan de Universiteit van Iowa.

Vervolgens verhuisde hij naar San Francisco en ging daar als welzijnswerker werken, maar besloot later om professioneel zanger te worden. Daar in Californië begon Al Jarreau zijn carrière in een trio met pianist/producer George Duke, optredend in kleine jazz-clubs. Hij nam een LP op in het midden van de jaren 60, maar bleef grotendeels onbekend en ging tien jaar later pas weer de studio in.
Hij verhuisde naar Los Angeles waar hij zijn leerjaren begon in befaamde nachtgelegenheden als Dino's, de Troubador en de Bitter End West. Daarna ging hij ook naar New York City waar hij televisie optredens deed bij Johnny Carson, Merv Griffin en Mike Douglas.

Dave Brubeck & Al Jarreau - Take Five

In 1975 werd Al Jarreau ontdekt door talentscouts van Warner Bros en tekende hij voor het prestigieuze Warner-label waar hij tot 1996 onder contract bleef. Zijn debuut album We Got By voor het label, werd door de critici goed ontvangen en bracht hem internationale faam. In Duitsland werd hem in datzelfde jaar een Duitse Grammy toegekend voor Beste Nieuwe Internationale Solist. Hij kreeg een tweede Duitse Grammy voor zijn volgende album Glow.

In 1977 maakte Jarreau zijn eerste wereldtour, waaruit selecties werden geplukt voor zijn dubbel live album Look To The Rainbow. Dat jaar won hij zijn eerste Amerikaans Grammy, voor Best Jazz Vocal Performance.

Eén van Jarreau's commercieel en artistiek meest succesvolle albums is Breakin' Away (1981), dat de hitsong We're in This Love Together bevat. Hij verkocht miljoenen albums, het bracht hem een breder publiek en twee Grammy Awards, voor Best Male Pop Vocalist en Best Male Jazz Vocalist.

In 1986 nam hij L Is for Lover op met producer Nile Rodgers, wat nieuwe stijlen en geluiden aan het repertoire van de zanger toevoegde.

In 1987 schreef en zong Jarreau het thema voor de Amerikaanse televisie show Moonlighting en kreeg daar een Grammy nominatie voor. Hierna kwam hij met het album Heart's Horizon, dat een R&B hit bevatte So Good en hij kreeg weer een Grammy nominatie, nu voor Best R&B Album. Hij ging twee jaar toeren.

Toen hij terugkwam ging Jarreau de studio in met Narada Michael Walden, wat in 1992 resulteerde in Heaven and Earth, waarvoor hij zijn vijfde Grammy Award ontving voor Best R&B Vocal Performance. Hiermee werd hij één van de zeldzame artiesten die Grammy's had gewonnen in drie categorieën, jazz, pop en R&B.

Hij tourde en trad op met grootheden als Joe Sample, Kathleen Battle, Miles Davis, David Sanborn en Rick Braun. Hij speelde de rol van de Tiener Engel in een Broadway productie van Grease in 1996.

In 1998 tekende Jarreau bij het Verve/GRP label en werd herenigd met producer Tommy LiPuma. LiPuma had zijn debuut uit 1975 We Got By geproduceerd. De samenwerking hernieuwde Al Jarreau, die drie albums onder Li Puma's leiding uitbracht, waaronder Tomorrow Today (2000), All I Got (2002) en Accentuate the Positive in 2004.

Op 6 maart 2001 ontving Al Jarreau een ster op de Hollywood Walk of Fame. Zijn ster staat op 7083 Hollywood Boulevard op de hoek van Hollywood Boulevard en La Brea Avenue.Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.