muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Akira IfukubeAkira Ifukube geboren Kushiro (Hokkaido) 31-5-1914, gestorven in het Meguro-ku ziekenhuis in Tokyo 8-2-2006
Japans componist

Akira Ifukube werd geboren in Hokkaido het meest noordelijke eiland van Japan. Van zijn negende tot zijn twaalfde jaar woonde hij in Otofuke (Hokkaido), waar hij zich begon te interesseren voor muziek, gedeeltelijk vanwege zijn twee oudere broers Muneo en Isao, die van muziek hielden en verschillende instrumenten bespeelden.
Ook kwam Ifukube hier in aanraking met de liederen en dansen van de Ainu (de inheemse bevolking van Hokkaido) en de volksliederen gezongen door de Japanse pioniers die zich in Hokkaido gevestigd hadden, vanuit verscheidene andere delen van Japan.

Ifukube hield ook van Westerse muziek, wat ertoe leidde dat hij viool ging studeren, ofschoon autodidact. Omdat zijn vader, Toshizo, niet erg van muziek hield, kreeg Ifukube weinig gelegenheid tot enige formele muzikale training in zijn jeugd.

Hij begon zich echt voor compositie te interesseren na het horen van een radiouitzending van de muziek van Igor Stravinsky van het ballet Petrushka (1911). Hierna besloot hij dat hijzelf componist wilde worden, hij aanbad de Russische componist, vanwege zijn onconventionele, soms "vulgaire" orkestratie-technieken, zowel als om zijn gebruik van primitieve, barbaarse ritmes, in het bijzonder in zijn ballet The Rite of Spring (1914).

Ifukube voelde zich ook aangetrokken tot de muziek van Manuel de Falla. De Falla was gefascineerd door flamenco en andere traditionele Spaanse volks-idiomen en maakte hier rijkelijk gebruik van in zijn levendige composities. Als resultaat begon Ifukube te denken dat het misschien mogelijk was om te componeren voor westerse instrumenten, gebaseerd op Ainu of Japanse etnische muziek en haar esthetieken. In zijn late tienerjaren begon hij voor zichzelf compositie te studeren.

Ifukube's reputatie als componist werd gevestigd in 1935, toen hij de Tcherepnin Award won, ingesteld door de Russische componist Alexander Tcherepnin, om bijdragen van orkestwerken van Japanse componisten uit te nodigen. Voor deze wedstrijd, die in Parijs gehouden werd, legde hij zijn Japanese Rhapsody voor en moest tegen vele professionele componisten concureren (waaronder Yoritsune Matsudaira). De juryleden bestaande uit Roussel, Ibert, Honegger, Tansman, Harsányi, Ferroud en Gil-Marchex, waren eensluidend in hun beslissing hem de eerste prijs toe te kennen. (Matsudaira kreeg de tweede prijs voor zijn Pastoral)

Daaropvolgend bezocht Tcherepin in 1936 Japan en gaf Ifukube korte tijd les in compositie in het luxueuze New Grand Hotel in het Bluff district van Yokohama.

Het werk werd voor het eerst in 1936 onder directie van Febian Sevitsky, door het Boston People's Orchestra uitgevoerd en in 1939 won het de waardering van Sibelius bij zijn eerste uitvoering in Helsinki. Gebeurtenissen, die een waardevolle aansporing vormden voor Japanse componisten, wiens werk in het buitenland weinig gehoord werd.

Na de tweede wereldoorlog werd hij professioneel componist en leraar. Van 1946 tot 1953 doceerde hij aan de universiteit van kunsten en muziek te Tokyo.

Tussen 1951 en 1975 componeerde Ifukube een grote hoeveelheid filmmuziek. Hij componeerde de partituur van de originele Godzilla film uit 1954, welke in verschillende films over Godzilla werd gebruikt.

Ifukube werd in 1974 docent, en een jaar later directeur van de Hogeschool voor muziek te Tokyo.

Sinds 1987 was hij president van het instituut voor etnomusicologie.

Ifukube componeerde voornamelijk instrumentale muziek.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.