muziekbus
Dit artikel is 06-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ahmed Adnan Saygun

Turks componist, etnomusicoloog en schrijver over muziek, geboren Izmir 7 september 1907, gsetorven Istanboel 6 januari 1991

Twee jaar nadat Saygun zijn middelbare school voltooid had werd hij vanaf 1926 benoemd tot muziekleraar op een middelbare school in Izmir.

In 1928 krijgt Saygun van de Turkse staat een beurs om in Frankrijk muziek te gaan studeren. Van 1928 tot 1931 studeert aan de Schola Cantorum te Parijs, compositie bij Vincent d'Indy, contrapunt en harmonieleer bij Eugène Borrel, orgel bij Souber Bielle en Gregorische zang bij Amadée Gastoue. In deze periode schrijft hij zijn eerste grote werk voor orkest Divertimento, welke hem in 1931 een prijs opleverd in Parijs en het stuk wordt met groot succes uitgevoerd.

Sinds 1936 doceert Saygun compositie aan het conservatorium van Ankara. In 1955 behoort hij tot de oprichters van het instituut voor folklore onderzoek.

Van 1964 tot aan zijn dood in 1991 is hij leraar compositie en muzieketnologie aan het Staatsconservatorium te Istanboel.

In 1971 wordt hij tot Staatskunstenaar benoemd.

Saygun behoorde tot de Turkse vijf, waartoe ook Cemal Resid Rey, Ulvi Cemal Erkin, Hasan Ferit Alnar en Necil Kazim Akses behoren.

Ahmed Adnan Saygun componeerde opera's, balletten, orkestmuziek, waaronder 5 symfonieën, concerten , waaronder 2 pianoconcerten een vioolconcert, een altvioolconcert en een celloconcert, kamermuziek, pianomuziek, vocale muziek en koormuziek.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.