muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Afrika Bambaataa

Afrika Bambaataa (New York,10 april 1960) wordt tot één van de belangrijkste artiesten gerekend die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de elektronische muziek.

Afrika Bambaataa werd in 1960 in de Bronx (New York) geboren als Kevin Donovan. Op jonge leeftijd was hij als oprichter en lid betrokken bij de straatbende 'The Savage Seven'. Na een explosieve groei van deze bende werd de naam veranderd in 'Black Spades', en Donovan werd Division Leader.

Een bezoek aan Afrika zou zijn leven ingrijpend veranderen. Allereerst veranderde hij zijn naam in Afrika Bambaataa Aasim. Deze naam komt uit de speelfilm 'Zulu' (met Michael Caine) waarin de Zulu-krijgers dapper weerstand bieden tegen het Britse leger. Als Bambaataa probeerde hij zijn leidende rol zodanig te gebruiken dat het een wat positiever effect op de samenleving zou hebben. Dit leidde onder andere tot de oprichting van een groep politiek bewuste kunstenaars' onder de naam The Organization' (later 'The Zulu Nation'). Geinspireerd door DJ Kool Herc organiseerde Bambaataa halverwege de jaren zeventig de zogenaamde 'block party's' (wijkfeesten) in de Bronx, en hij stond al snel bekend als één van de beste dj's in het circuit.

Afrika Bambaataa bracht in 1982 het toen revolutionaire nummer "Planet Rock" uit, één van de eerste hiphop hits (gebaseerd op de elektronische Krautrock van Kraftwerk) waarmee hij de basis legde voor een carrière als soloartiest. Het was tevens het eerste nummer binnen het muziekgenre dat later electro funk zou gaan heten. In 1982 organiseerde Bambaataa ook de allereerste Europese hiphop-tour met een groep bekende rappers en graffiti-kunstenaars.

Afrika Bambaata wordt door sommigen gezien als de bedenker van de term 'Hiphop', hoewel anderen van mening zijn dat het een andere dj moet zijn geweest. Of Bambaata de benaming bedacht of niet, één ding is zeker: hij is degene die voor het eerst de vier Hiphop-elementen bedacht onder het motto "vecht met creativiteit, niet met wapens"

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Afrika_Bambaataa.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.