muziekbus
Dit artikel is 06-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Adolphe Sax

Antoine Joseph (Adolphe), Belgisch instrumentenbouwer, geboren Dinant, 6 november 1814, gestorven Parijs, 4 feb. 1894

Adolphe Sax, zoon van Charles Sax, studeerde fluit en klarinet aan het conservatorium te Brussel en werkte bij zijn vader in diens atelier. Zijn eerste zelfstandige arbeid was een vervolmaking van de basklarinet. Sax ontwikkelde een nieuw 24-kleppensysteem voor dit instrument, dat hij demonstreerde op de Brusselse industrietentoonstelling van 1835 en later patenteerde.

In 1842 vestigde Sax zich in Patrijs en werkte daar verder aan de ontwikkeling van een reeks instrumenten die zijn naam dragen: de Sax-hoorns en de saxofoons. In 1843 opende Sax in Parijs zijn eerste instrumentenfabriek Adolphe Sax & Cie, die op zijn hoogtepunt 200 arbeiders in dienst had.

Adolphe Sax vond al in 1841 de saxofoon uit. In 1842 schrijft de componist Hector Berlioz al lovend over deze uitvinding, maar Sax vraagt pas in 1846 patent aan op het instrument dat naar hem wordt vernoemd.

Aanvankelijk hadden zijn geniale uitvindingen weinig succes doch hij werkte, aangemoedigd door Berlioz, verder aan de vervolmaking van zijn instrumenten. Sax produceerde in zijn hele carrière zo'n 40.000 instrumenten. Uitein­delijk vroeg hij op 46 nieuwe uitvindingen een oktrooi aan. De meeste hadden betrekking op koperen blaasinstrumenten maar Sax voerde tal van vernieuwingen in, waaronder signalisatieapparatuur voor de spoorwegen, luchtzuiverende apparaten, een trainingsapparaat voor de luchtwegen en een soldeerprocédé.

Toen Sax in 1846 zijn octrooi kreeg op de saxofoon, had hij al een saxofoonfamilie gecreëerd van sopranino tot subcontrabas. Sax wordt benoemd tot leraar voor saxofoon aan het conservatorium van Parijs

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.