muziekbus
Dit artikel is 01-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Adolf Jensen

Adolf Jensen geboren Königsberg 12-1-1837, gestorven Baden-Baden 23-1-1879
Duits componist, pianist en pedagoog

Adolf Jensen was vanaf 1852 een leerling van Louis Ehlert, Friedrich Marpurg en Franz Liszt. Na zijn studie ging hij in 1856 naar Rusland en werkte daar als muziekleraar.

In 1857 werd hij aangesteld als kapelmeester van het Stadttheater van Posen. Van 1858 tot 1860 verbleef Jensen in Kopenhagen, waar hij studeerde bij Niels wilhelm Gade en met hem bevriend raakte.

In 1860 keerde hij terug naar Königsberg, waar hij in aanzien stond als componist en leraar. Zes jaar later verhuisde Jensen naar Berlijn waar hij leraar werd aan C. Tausigs "Schule für das höhere Klavierspiel" [Ned. "School voor het hogere piano-onderricht"]. Hij bleef hier tot 1868 waarop hij naar Dresden vertrok en in 1870 naar Graz, waar hij een teruggetrokken bestaan leidde.

Hij bracht zijn laatste vier levensjaren door te Baden-Baden, waar hij regelmatig contact had met zijn vriend Johannes Brahms. Op 23 januari 1879 stierf hij op tweëenveertigjarige leeftijd aan een zware longaandoening.

Jensen schreef voornamelijk kleinere werken. In zijn ruim 160 liederen, die destijds zeer geliefd waren, komt zijn verering voor Schumann zeer duidelijk naar voren. Zijn pianowerken waren romantische salonstukken.

Jensen schreef enkele Liederzyklen, waaronder Dolorosa, Gaudeamus, das spanische Liederbuch. Zijn belangrijkste composities waren toch vooral zijn pianowerken: Innere Stimmen, Valse brillant, Fantasiestücke, Romantische Studien, Berceuse, Wanderbilder, Impromptus, Sonate fis-moll, 25 Etüden, Erotikon, Erinnerungen en Scènes carnavalesques. Verder schreef Jensen een overvloed aan vierhandige composities.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.