kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Adolf Henselt

Adolf (von) Henselt

Adolf von Henselt geboren Schwabach, Beieren, 12-5-1814, gestorven Warmbrunn, Silezië, 10-10-1889
Duits pianist en componist

Op zijn derde jaar begon Henselt te leren viool te spelen en op zijn vijfde piano bij Frau von Flad. In 1832 gaat hij zes maanden piano bij Johann Nepomuk Hummel in Weimar studeren. Daarna gaat hij in Wenen compositie studeren bij Simon Sechter in Wenen. Vanaf 1832 werd hij een groot succes als concertpianist.

In 1838 vestigde hij zich in St. Petersburg, waar hij aangesteld werd als 'kamervirtuoos van de keizerin', als muziekleraar voor de kinderen van de tsaar en leider werd van de "Kaiserlich russischen Frauenseminare" .

Hij bleef piano studeren en gaf les, hiermee het Russische pianovirtuozendom een impuls gevend. De invloed van zijn privé pupillen was groot. Onder hen waren Rachmaninov's grootvader Nicolai Zverev, die later zelf Rachmaninov les gaf, evenals Lhevinne, Siloti en Scriabin, de fundering van de huidige Russische school van het pianospelen, met nadruk op zangerige melodie en vrijheid van handbeweging.

Henselt bracht zijn zomervakanties meestal in Duitsland door vooral in Silezië.

In 1876 werd hij in de Russische adelstand verheven. Op 10 oktober 1889 stierf Henselt aan een hartkwaal terwijl hij aan het kuren is in Warmbrunn, Silezië. Hij was naast Liszt één van de allergrootste concertpianisten van zijn tijd. Henselt's contributie aan de piano was minstens zo belangrijk als die van Liszt en Leschetizky.

Hij componeerde Konzertetüden op. 2 (waaronder Nr6 de etude in Fis-dur, Si oiseau j'étais), op.5 en op. 13, een pianoconcert (in f-mol op.16) en korte pianostukken. Ook gaf hij de belangrijkste pianowerken van Weber uit.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 6.