kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ad Visser

Nederlands presentator en artiest, geboren in Amsterdam op 28 april 1947.

Ad Visser krijgt nationale bekendheid door het presenteren van het legendarische muziekprogramma AVRO's Toppop van 1970 tot 1985. Hij ontwikkelt zich daarnaast tot eigenzinnig en veelzijdig Multi-Media Performer (zoals hij zichzelf noemt).

In 1965 maakt Visser met zijn avant-garde poptrio Blurp opnamen voor de AVRO-tv. Hij zingt eigen Nederlandse teksten die door de AVRO-leiding te controversieel bevonden worden en het programma wordt op het laatste moment niet uitgezonden. In 1967 maakt hij de plaat Iek, I'm a freak & Squafreckleman comes back als Adjeef the poet met de door hem opgerichte avant garde popformatie Adjeef The Poet. Hij is popdichter en radiodeejay met zijn programma Superclean Dreammachine en spreekt daarbij met magisch omfloerste stem. Van 1968 tot 1972 werkt Visser bij Polygram voor de labels Island records, Vertigo en Philips.

Op 22 september 1970 start de AVRO met het uitzenden van Toppop, het popprogramma waarvan Ad Visser 15 jaar lang presentator zal blijven. In 1974 bedenkt en produceert hij het album Zing Je Moerstaal, waarin literatuur en pop worden samengebracht. In '81 neemt hij het album Het geheim van de wonderlijke Kubus op. Het jaar daarop realiseert Visser zijn eerste multimediaproject Sobrietas, dat bestaat uit een door hemzelf geschreven roman (uitgave Meulenhoff) en gelijknamige album met synthesizermuziek (uitgave CBS). Het album wordt in 18 landen uitgebracht. Van het album komt de single Giddyap a gogo, waarvoor Ad als zanger Daniel Sahuleka heeft gevraagd. Zo verschijnt Visser zelf als artiest in TopPop.

In '85 stopt Visser met het presenteren van TopPop. Voor de sector Kunst van de AVRO bedenkt, produceert en presenteert Ad nog wel enkele televisieprogramma's rond Ton van Duinhoven en Peter Faber. Daarnaast worden steeds vaker performances opgevoerd, waarin technologie een belangrijke rol speelt. Zo transformeert hij een BMW 850 tot een sensorisch gestuurd muziekinstrument. In 1992 bedenkt en produceert hij het CD album Natuurlijk Nederlands waarop Freek de Jonge en Adele Bloemendaal over de natuur zingen.

In 1994 worden de eerste van een serie Brainsessions ontwikkeld, muziek die volgens Visser rechtstreeks de hersenactiviteit beïnvloedt en de bewustzijnsstaat van de luisteraar verandert. In 1999 komt de cd Kamasutra Experience uit, die het sexleven van de luisteraar/beoefenaar wezenlijk moet verdiepen. In 2001 lanceert Visser The Car Philharmonic Orchestra: auto's zijn die fungeren als muziekinstrument. In 2003 presenteert Visser zich op het Gala Van De Dood ter gelegenheid van de Boekenweek in zijn nieuwe gedaante als singer/songwriter.

Op De Nacht van de Filosofie (2004) brengt Visser de eerste delen van De Parade Van De Hemelse Tragedie ten gehore, een gedicht over het zoeken van de mens naar geluk en greep op het leven. Hij zet de 1050 verzen op muziek en zo ontstaat een lied van 8 uur en 42 minuten. In 2005 verschijnt dit project in boekvorm.

Websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Ad_Visser

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 149.