muziekbus
Dit artikel is 01-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

acid jazz

De term acid jazz begon eigenlijk als een soort grap. De Engelse dj Gilles Peterson gebruikte de term in 1987 om aan te geven dat hij met zijn muziek een tegenhanger was voor 'acid house'.

De term ging steeds een eigen leven leiden en werd steeds vaker gebruikt voor eigentijdse dansmuziek, zoals funk, soul, hip hop en dance, waarin oude jazz was gesampled. Acid jazz is een combinatie van funk en Jazz, Hip-Hop (Break-Dance) en latinritmes, eind jaren tachtig voortgekomen uit de clubrevival van oude jazz- en funkplaten (rare grooves).

Aanvankelijk waren het alleen de dj's die in hun muziek voornamelijk funky hard bop verwerkten van onder meer Art Blakey, Herbie Hancock en Lou Donaldson, later kwamen ook de bands. Gilles Peterson richtte het Acid Jazz label op, waarop een aantal groepen te vinden was, die mede het genre definieerden, zoals The Young Disciples, Jamiroquai, Incognito, The Brand New Heavies en Galliano. De Jazzfunk zorgde voor een hernieuwde belangstelling onder jongeren voor jazz, wat onder meer leidde tot het opnieuw uitbrengen van albums van oude legendes zoals Ahmad Jamal, Jimmy Smith en Roy Ayers.

Kenmerkend voor acid jazz is de groove, een beperkt akkoordenschema en meer nadruk op ritme dan op melodie of harmonie. Het meest bekende acid jazz nummer is ongetwijfeld 'Cantaloop' van de formatie US3, waarin 'Cantaloupe Island' van Herbie Hancock (uit 1962) is gesampled. Andere artiesten die (enige tijd) tot de acid jazz werden gerekend waren de rapper Guru en gitarist Ronny Jordan.

Vanaf midden jaren negentig verliest de stroming terrein, en wordt haar rol min of meer overgenomen door nu-jazz, downtempo, lounge en de diverse breakbeat-stromingen.

Artiesten: New Cool Collective, Monsieur Dubois, Rare Groove Orchestra en The New Quartet.

Bron o.a.: Het Jazz-Woordenboek op Planet

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.